Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je Prvi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini.

Rok za podnošenje prijava je od 5. maja do 4. juna 2021. godine.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje, u oblasti proizvodnje

1) do 0,5 hektara proizvodnje biljaka u zaštićenom prostoru;
2) do 2 hektara jagodastog voća, odnosno do 5 hektara ostalog voća;
3) do 2 hektara grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom koji uređuje vino;
4) do 3 hektara povrća (na otvorenom polju);
5) od 0,1 do 50 hektara cveća (na otvorenom polju).

Detaljnija specifikacija prihvatljivih troškova za koje se odobravaju podsticaji iz člana data je u Prilogu 1 Javnog poziva „Specifikacija prihvatljivih troškova, koji se odnose na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Direktni korisnici „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ su

  1. fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava,
  2. zadruge,
  3. preduzetnici,
  4. mikro, mala i srednja preduzeća.

Među ciljanim korisnicima fokus će biti na ranjivim grupama u poljoprivrednom sektoru u Srbiji:

  1. žene,
  2. mladi poljoprivredni proizvođači u ugroženim područjima (nerazvijene/siromašne opštine).

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona eura kroz ovaj projekat. Biće raspisana tri Javna poziva do kraja godine (april, jul, septembar).

Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 – 25.000 EUR.

Javni poziv i ostale priloge,možete preuzeti u prilogu teksta.